Segurament has sentit a parlar de l’entrenament invisible de l’esport. Si encara no tens clar aquest concepte i la seva importància, en aquest article volem explicar-te què és l’entrenament invisible en el futbol i per què és tan important conèixer-lo.

Què és l’entrenament invisible?

Aquest terme és el fet diferencial entre els bons esportistes i els millors. Quan es parla de l’entrenament invisible en el futbol, es fa referència a tot allò que l’esportista fa fora de l’entrenament i que pot repercutir-hi sense ser-ne conscient.

Són aspectes i hàbits que s’han d’educar i treballar per millorar el rendiment esportiu, la recuperació i la motivació. Per aquesta raó, s’ha de tenir en compte que l’entrenament invisible ha de ser una part més en la preparació física del jugador.

Com millorar en el futbol amb un entrenament invisible?

A continuació destacarem els 4 factors clau que s’han de cuidar en l’entrenament invisible d’un futbolista, un entrenament que dura 24 hores al dia.

1. Alimentació

És important seguir els hàbits alimentaris correctes per ingerir els nutrients essencials que un futbolista necessita.
a) Proteïnes per ajudar a la fabricació i recuperació del teixit muscular i per evitar la degeneració del múscul.
b) Greixos per mantenir les reserves d’energia del cos i no perdre rendiment.
c) Hidrats de carboni per donar al cos l’energia necessària per fer esforços físics.

També és molt important mantenir l’organisme hidratat amb aigua, vitamines i minerals, que serveixen per regular els processos fisiològics del cos. Una hidratació inadequada por ser la principal causa d’un rendiment esportiu baix. És per aquest motiu que ens hem d’hidratar tant durant l’activitat física com després de l’entrenament.

Què s’ha de menjar?

Un 50% del que un esportista ha de menjar han de ser hidrats de carboni. L’altre 50% ha d’estar compost per greixos i proteïnes. Tot i això, no hem d’oblidar que cada cos té el seu propi metabolisme. Els experts en nutrició poden recomanar una dieta sana i equilibrada que s’adapti a les necessitats de cada futbolista. Cal recordar que una alimentació desequilibrada por produir greus malalties.

2. Descans

El descans d’un futbolista és tan important com un entrenament. Forma part del procés de recuperació del jugador i garanteix a l’organisme el màxim potencial per jugar bé a futbol.

Hem de saber diferenciar les 3 fases de descans d’un jugador:

1. Durant l’entrenament. En l’entrenament es pateix un desgast físic important que s’ha de compensar amb una recuperació correcta. L’entrenador s’encarrega de realitzar els descansos correctes al llarg de l’entrenament perquè el cos es recuperi després de cada esforç i per evitar la degradació muscular i la fatiga.

2. Dormir. Quan dormim, el nostre metabolisme té la capacitat de regenerar les cèl·lules mare mitjançant l’eliminació de residus. Es recomana dormir entre 7 i 9 hores diàries, respectant els horaris tant a l’hora d’anar a dormir com d’aixecar-se.

3. Descans personal. És important també que el jugador disposi de temps lliure per al seu descans personal i per relaxar-se.

3. Higiene

Un jugador de futbol ‒i un esportista en general‒ ha de controlar la seva higiene. En cas contrari, podria perjudicar el seu rendiment o influir negativament en el jugador. Per aquest motiu, a les acadèmies i campus H8S Futbol ajudem a crear rutines horàries i hàbits saludables entre els jugadors:

⁃ Cura corporal. Dutxar-se després de cada entrenament amb sabons neutres i eixugar-se bé al finalitzar, així com tenir cura dels peus (ungles i durícies).

⁃ Cura bucal. Rentar-se les dents i fer una revisió dental periòdica per tenir una bona salut dental. Una infecció bucal pot provocar problemes musculars i disminuir les defenses del jugador.

⁃ Material esportiu. Ha d’estar en condicions òptimes per a la pràctica de l’esport. Per exemple: evitar cordons desgastats, mantenir la roba d’entrenament neta, les proteccions en bon estat, etc.

4. Mètodes de recuperació

Hem de tenir en compte diferents factors que estimulen i garanteixen la recuperació del jugador, com ara:

– Bona programació de l’entrenament
– Descans actiu (és a dir, no finalitzar bruscament l’entrenament)
– Respectar els descansos passius de l’entrenament (no fer res més mentre es descansa)
– Bona alimentació
– Estiraments actius i passius
– Cures professionals (massatges, hidroteràpia, fisioteràpia, electroteràpia)

Moltes persones poden pensar que l’entrenament invisible és només per a esportistes d’elit, però a H8S Futbol defenem que cadascun dels nostres jugadors ha d’actuar com un autèntic professional.

A l’acadèmia de futbol H8S i H8S Campus, entrenem els nostres jugadors amb el mètode H8S Futbol i els eduquem per obtenir aquests hàbits essencials que milloren el rendiment futbolístic.

Vine i descobreix les acadèmies H8S Futbol!